× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #12


18.11.2019

Po dlhšej odmlke sme sa v redakcii rozhodli pokračovať v rubrike, ktorá bola minulú sezónu veľmi obľúbená, a síce TRIEDA A BIEDA. Jedná sa o prvý diel tohtoročnej kapitoly našej najvyššej hokejovej ligy. Vybrané zaujímavosti z uplynulého týždňa Tipsport ligy, ktoré nás pozitívne, ale aj negatívne prekvapili. Individuálne a tímové výkony, ktoré rozhodne stoja za reč. Niekto sa blysol a vyšvihol sa do TRIEDY, iní prežili slabšie zápasy a upadli do BIEDY. Poďme sa spolu pozrieť na to, koho sme kam zaradili.

 

Trieda

Westernová prestrelka v Nových Zámkoch
Súboj medzi Novými Zámkami a Michalovcami priniesol to, kvôli čomu ľudia chodia na hokej, korenie v podobe množstva gólov. Ofenzívy oboch tímov sa mierne utrhli z reťaze a z chuti si zastrieľali. Zo začiatku tohto duelu boli úspešnejší na tejto strelnici hostia, ktorí tromi gólmi v rozpätí šiestich minút vyhnali brankára Kristína na striedačku. Potom však štvorgólovú reťaz pre svojich fanúšikov uplietli domáci a rázom mali opraty zápasu vo svojich rukách. Aby striedajúcemu gólmanovi Pavlasovi nebolo ľúto, tak sa michalovský útok rozhodol, že aj on odíde z tohto zápasu s tromi presnými zásahmi za svojim chrbtom. Mužstvu z juhu Slovenska sa na štyri góly za sebou nepodarilo výraznejšie naviazať, strelili už len jeden a na tabuli svietil konečný rezultát 5:6. Útočné schopnosti a zakončenia oboch kádrov v tomto dueli chválime a zaslúžene ich radíme do TRIEDY.

 

Nádielka pre Budapešť a skvelý McCormack
9 zápasov bez výhry na ľade súpera. Takúto nemilú bilanciu mali hostia z Budapešti pred zápasom na Štadióne Pavla Demitru a Trenčania nabudení po domácom víťazstve s Baranmi chceli túto nepriaznivú štatistiku hostí z Maďarska zaokrúhliť na číslo 10. Základný stavebný kameň za touto métou postavili už v prvej tretine. Hokej domácim očividne chutil aj po prvej prestávke, výsledkom čoho bol stav 7:1 po dvoch periódach. V poslednej časti už ubrali nohu z plynu a vyhrali ju tesne 2:1. Na celkovom skóre 9:2 sa excelentným výkonom podieľal kanadský obranca Graeme McCormack. Okrem dvoch asistencií, ktorými si vytvoril priemer jednej prihrávky na gól na zápas, strelil aj svoje prvé dva góly v trenčianskom drese. Na hráča, ktorý sa má v prvom rade starať o defenzívnu činnosť, je to skutočne chvályhodný výkon.

 

Šiesty hráč
Hokej nie je len o samotných výkonoch na ľade. Je to krásna hra, ktorá sa hrá pre ľudí. Zvlášť pre tých, ktorí sú svojmu klubu verní a cestujú s ním aj na hosťujúce zápasy. Veľké poďakovanie zo strany hráčov si za svoju vernosť a patriotizmus zaslúžia skalní z Nitry. Tých sa v Aréne Ondreja Nepelu na súboj proti domácemu Slovanu zišlo až okolo 600. Hlasivkami a skandovaním hnali Corgoňov dopredu a poskytli im tento povolený doping. Na víťazstvo to síce nestačilo, no určite je to dosť na to, aby sa títo fanúšikovia objavili v tejto rubrike.

 

Bieda

Derby plné trestov
V nedeľu bol na pláne stredoslovenský boj. Motivačným faktorom domácich Baranov bola prehra v Trenčíne. Pre Zvolen ako motivácia slúžilo víťazstvo s Novými Zámkami. Ľudia, ktorí si prišli vychutnať hokejové divadlo plné gólov, boli asi sklamaní. Naopak na svoje si prišli tí, ktorí obľubujú hokej plný emócií a vyhrotených situácií. V tomto sa jednalo o derby ako remeň. 155 trestných minút udelených hlavným rozhodcom hovorí za všetko. Nervozita, ktorá by sa dala krájať, prerušenia, šarvátky, bitky, jedno vylúčenie do konca duelu a málo gólov. To asi nie je cesta, ktorou by sa oba celky chceli vydať. Každopádne bojovnosť im uprieť nemožno. Teraz už len nájsť jej pravú mieru.

V tejto biede sa predsa len našla jedna trieda. Postaral sa o ňu brankár Tomek. V tomto vybičovanom zápase si dokázal udržať viac ako 96 percent úspešných zákrokov a veľkou mierou sa pričinil o výhru 2:1 v prospech hostí. Zo svojich posledných sedem zápasov vyťahoval puk spoza chrbta iba osemkrát. Unikátna štatistika.

 

Košické presilovky a výkon v Miškovci
Keď sa tímu nedarí, k nakopnutiu pomôžu presilovky. To však pre Oceliarov uplynulý týždeň neplatilo. V stretnutiach proti Michalovciam a Miškovcu mali k dispozícii spolu 9 presiloviek. Z nich dokázali pretaviť na gól len jednu, čoho následkom je len veľmi slabé využitie presilových hier. Samozrejme jedná sa len o minulý týždeň, no i tak je to dôvod na zamyslenie a dôvod pre miesto v rubrike BIEDA. Navyše z tejto biedy Košičanov nevykúpil ani výkon v Miškovci. Štatistika posledných vzájomných zápasov týchto celkov velila vyhrať hosťom, ktorí ťahali štvorzápasovú víťaznú šnúru s týmto protivníkom, no nestalo sa. Domáci túto šnúru pretrhli víťazstvom 3:1.

 

Defenzíva MAC Ujbuda
Na uplynulý týždeň nebudú príjemne spomínať hráči z Budapešti. Stretnutia so Slovanom a Trenčínom a inkasovaných 14 gólov. Brankári tohto celku sa asi celkom oprávnene môžu posťažovať na nedostatočnú pomoc zo strany spoluhráčov. Dostať 5 gólov doma je na zamyslenie, ale následne dostať ďalších 9 vonku, to už predstavuje jeden veľký výkričník. Keď sa k tomu pridá spomínaná desaťzápasová séria bez výhry na ľade súpera, tak to vyzerá na skutočne tvrdé tréningy pre MAC.

PODOBNÉ ČLÁNKY